Komentáře k: Zbraně Maginotovy linie v objektech CORF

Zpět na: Zbraně Maginotovy linie v objektech CORF
  • Pár drobností

    O. Filip 11. 6. 2007 21:52
    Článek je velmi pěkný, zajímavý a určitě je to zdaleka nejpodrobnější materiál, jaký byl u nás publikován. Mám pouze několik poznámek k některým drobnostem:
    - 75 mm kanón vz. 33 nebyl montován do „předpancíře“ (to je pojem vyhrazený pro pevné pancíře věží), ale do pancéřové kasematy, a to o tloušťce 20 cm, nikoli 30 cm. Stejně vypadaly i kasematy pro houfnice vz. 31, určené pro čelní palby.
    - Jeden z výrobců zbraní pro Maginotovu linii byl „Châtillon-Commentry“.
    - Na tvrzi Rohrbach se nevyskytují zvony CJM transformované pro zbraň AM, neboť jde o tvrz „Nové fronty“ a tudíž na ní byly od počátku osazeny moderní zvony CAM.
    - Před 1. světovou válkou bylo osazeno 56 věží T75 ze 73 vyrobených, takže jich ve skladech zůstalo 17 (viz tabulka: fortifikace.sweb.cz/materialy/veze...).
    - Ve tvrzi Coume-Annexe Sud nebyl osazen minomet 81 mm v horním patře vedle zbraně JM. Dva minomety v bloku B3 byly umístěny v dolním patře, nad nimi se nacházela střílna FM a vedle nich se nacházela další střelecká místnost pro JM a AC47/JM.
    Jinak přehled všech dělostřeleckých věží Magintovy linie v češtině lze nalézt zde: fortifikace.sweb.cz/materialy/veze...
    • Re: Pár drobností

      autor 11. 6. 2007 22:05
      Děkuji, zvláště od Vás si pochvaly cením.
      K Vašim poznámkám - čerpal jsem z uvedené literatury, zatím jsem neměl možnost ML navštívit osobně, takže některé údaje mohou být chybné. Vaše poznámky do textu při chvilce času zapracuji.
      - pancéřová kasemata jistě, na tento pojem jsem častěji narazil až po dokončení článku
      - počet věží 1905 je uváděn i v J-Y Mary, A. Hohnadel jako 16, ale knihu nemám u sebe, ověřím
      Stránku Fortifikace samozřejmě znám, např. nedávno jsem dle cestovních zpráv projížděl opevnění ve Slovinsku (prostor Logatec - Trata). Skvělá práce.
Zobrazit všechny komentáře k: Zbraně Maginotovy linie v objektech CORF