Komentáře k: Agent A-54: superšpion nebo nebezpečný dublér?

Zpět na: Agent A-54: superšpion nebo nebezpečný dublér?
  • Re: Stale mnoho zahad

    Spy 5. 4. 2007 00:55
    Ne, to je skutečně potvrzená pravda. Thummel se v Praze stýkal s četnými představiteli Filmového klubu v pražské Lucerně. Jak známo, měl slabsot pro ženy a jeho přítelkyněmi se staly i Lída Baarová a Adina Madlová. L. Baarová se o Thummelovi (Holmovi) vyjádřila po válce poměrně pozitivně. Uvedla, že jednak pomáhal Havlovi v boji o barrandovské ateliéry a navíc Baarovou prý vysekal z potíží, které měla jednu dobu s getapem. Nakonec uvedla: "Neprozrail mi nikdy, co vlastně dělá a kým je. Z jeho poznámek a některých jeho názorů měla jsem však pocit, že není nepřítelem Čechů."

    Dokonce prý finančně podporoval jak Havla tak Baarovou a český film, což mu měli za zlé mnozí nacisté.

    Co se týče ing. Miloše Havla, nejlépe vystihne jeho "spolupráce" výpověď Otakara Nejedlého, profesora AVU z 6. května 1946: "Mně i všem přátelům pana Havla bylo dobře známo, že styky, které pan Havel s Němci musel udržovati, byly nedobrovolné a jemu velmi nepříjemné a že prostupoval jedinš v obecném zájmu o českou věci, tj. aby prospěl českému filmu, českým zaměstnancům svých podniků a českým spisovatelům a umělcům vůbec."

    Jeho kontakty s Thummelem, tedy nacistou, později (leden 1989) zneužila komunistická propaganda proti V. Havlovi, ale nakonec se musela tehdy Večerní Praha omluvit za lživou dezinformaci.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.