Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

    Marek 8. 1. 2007 11:41
    Bojová morálka armády je vec, ktorá sa nedá vyjadriť percentami, a napriek tomu je často rozhodujúcim faktorom, aj v boji s presilou.
    Presvedčili sa o tom Taliani v Grécku aj Rusi vo Fínsku počas II svetovej vojny.
    Mali sme na tie časy jednu z najlepšie vyzbrojených armád v Európe, chýbalo nám len lietadlo schopné vyrovnať sa
    Bf 109.To nemali ani republikáni v Španielsku, napriek tomu Madrid padol neskôr ako Praha.Nedostatok lietadiel sa vždy dal vyriešiť nákupom z Ruska, Stalin by nám predal čokoľvek, od tankov až po bombardéry, veď bojovali by sme vlastne aj za neho. Keby nám deklaroval takto svoju podporu, Poliaci by sa do nás neboli pustili (s Rusmi na svojich hraniciach),a Horthyho držali v šachu Rumuni. Takže by proti nám išla len časť nemeckej armády, zvyšok by musel stáť na francúzkych hraniciach, pre istotu, keby sa náhodou dalo 70 francúzkych divízií do pohybu. A nemecké bombardéry? Najviac by utrpeli historické budovy, obyvateľstvo sa dalo rozptýliť do krytov a na vidiek. Ale keby sme si mohli vybrať, vymenil by snáď niekto pražský orloj za 2-3 roky Heydrichovej vlády?
    • Re: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

      Wavixtreme 16. 1. 2007 15:16
      Vyměnil bych třeba všechny české památky jen za to, aby se národ bránil. Vyměnil bych všechny památky Evropy za světový mír, vyměnil bych klidně pražský orloj za to, aby Heydrich a jemu podobní na naše území nikdy nevkročili
      • Re: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

        D.Martin 29. 1. 2007 13:00
        Pod tohle se podepisuji všemi deseti. Měli jsme se bránit. Já bych se asi nikdy nenarodil, protože můj děda na odposluchávačce u Chebu by to odskákal mezi prvními,ale Hitler by nezískal nedotčený zbrojní průmysl ČSR. Uvědomte si, že jsme ho vyzbrojili ,puškami, děly (u Tobruku prý bojovala čs.dělostřelecká baterie s československými děly, která sebrali Němcům), lehkými kulomety Bren, lehkými tanky (Rusové by mohli vyprávět...)atd. Mimochodem, k tomu "mizernému" čs.letectvu : V té době probíhala ve Španělsku občanská válka - víte která stíhačka tam byla nejúspěšnější? Žádný Messerschmitt Bf-109, žádná I-16 Mosca, ale italská CR-32! Dvouplošník s pevným podvozkem a otevřenou kabinou odpovídající naší B-534. Nejúspěšnější nacionalističtí stíhači létali jen na ní (např. Morato y Castano - 40 sestřelů). Byla to neúčinnější co měl Franco proti I-16. Byla tak úspěšná, že Italové prošvihli
        nástup jednoplošníků. Uvědomte si, že první verze messerschmittů (A až D)díky motorům nestály za mnoho (to se plně ukázalo ve Španělsku - tam prostě na I-16 nestačily) a skutečně plnohodnotná verze E se objevila až v polovině roku 1939. Dále německé bombardéry - víte proč byli Němci tak posedlí střemhlavým bombardováním? Chyběli jim kvalitní zaměřovače. V té době (podzim 1938)mohli provádět bombardováním pouze dvěma způsoby - plošně z malé výšky (Guernica) nebo bodově střemhlav. O přesných zásazích z velké výšky se jim mohlo jen zdát. Teprve mnohem později se Němcům podařilo u Nordena ukrást plány kvalitního zaměřovače. Myslím, že naše bombardéry B-71 (ruské SB-2)by nebyly bez šancí (škoda,že jich bylo tak málo...). Takhle to všechno spadlo Hitlerovi bez nejmenší námahy do klína... Tím "nekvalitním" letectvem vybavil týlové a školní jednotky plus své spojence (např.Rumunsko, Bulharsko)a tím si ušetřil výrobní kapacity pro výrobu opravdu kvalitních stíhaček a bombardérů, což měli Francouzi a Angličané brzo poznat...
        • Re: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

          Sysel 29. 1. 2007 17:43
          Přesně tak, bránit jsme se měli. Hlavním úkolem Luftwaffe v případě války proti nám mělo být narušování naší mobilizace, takže tady by už neměli co narušovat. Bombardovat náš průmysl Luftwaffe měla až na výslovný Hitlerův rozkaz. Rozbité továrny by Němcům byly na nic a Hitler je potřeboval stůj co stůj. Ten lump Hitler plánoval masívní bombardování Prahy i za cenu ztrát na životech mezi zahraničními diplomaty, ale zase až na jeho výslovný rozkaz a je otázka, jestli by si to na podzim 38 troufnul.
        • Re: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

          Svenn 29. 1. 2007 17:24
          Ja projel vsecky dizkuzni fora,clanky a tvrdim taky,ze jsme se MELI BRANIT!!!Situace nebyla tak bezvychodna jak se zdalo.Nevim co bych mel tehdy udelat proto,aby jsme se branili.Asi se jit zastrelit pred Prazsky hrad.Uz toho vim dnes dost na to,abych to tvrdil.
          • Re: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

            Wavixtreme 30. 1. 2007 16:34
            Já bych ani nešel před Pražský hrad, myslím, že před velvyslanectvím Velké Británie nebo Francie by to mělo větší účinek. Ale zase si říkám, že když už zaprodali cca 10 200 000 lidí (beru národnostní složení Češi-Sováci-Rusíni, protože 3 300 000 Němců to naopak pomohlo), tak by to ten jeden nevytrhl. Ale skutečně je opomíjena morálka lidí na straně jedné a straně druhé. Obránce, bránící vlast, národ a obecně tyto věci, tak má mnohem vyšší morálku resp. morální předpoklady k vítězství než agresor. Obránce už nemá kam ustoupit, takže se skutečně bude bránit zuby, nehty. Agresor ví, že ustoupit za jistých okolností může (i když wehrmacht a Hiterovo vyhlašování "pevností" a rozkazů k setrvání v pozicích, no, víme svoje, nicméně to byla obrana). Výsledky morálního aspektu jsou jasně vidět v bitvě o Stalingrad (pro bližší zájemce doporučuji publikaci Stalingrad: Osudové střetnutí 1942-1943 od Antony Beevora) kde se Rudá armáda ve městě (62. armáda generála Čujkova) de facto ubránila holýma rukama, protože i když byi zbraně, nebyla munice, nebyo jído, voda/vodka, tabák :-). Ale ubránili se. Ubránili se u Moskvy, protože bránili Matku vlast. Ano, srovnávat SSSR a Československo je poněkud divné, protože holt materiální nebo spíš počet lidí je velice rozdíný (sovětskému velení 328 000 vojáků, ztracených u Smolenska, i když byli zajatí, nedělalo jim to takové potíže, jako kdyby těch 328 000 ztratila naše armáda, ale srovnávat výzbroj ČS armády x wehrmacht (1938) a Rudá armáda x wehrmacht (1941, potažmo 1942) je přece jen něco jiného (hlavně když Němci táhli do SSSR s naší výzbrojí). Takže závěrečné stanovisko: Bríánit se, bránit se, bránit se ! To tvrdím teď, tvrdil jsem to od chvíle, kdy jsem se o Mnichovu poprvé dozvěděl (což je asi tak před 9 lety, mimochodem mě je 14, tak proto tak "pozdě") a budu to tvrdit vždycky !
            • Re: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

              Suka 2. 3. 2007 00:23
              Netvrdím, že jsme se tenkrát neměli bránit, ale pokud byla obrana založená na spojeneckých smlouvách se spojenci kteří nakonec couvli a na opevnění které nebylo z velké části dokončené je otázkou na kolik to naši obranyschopnost narušilo a jak se to dalo posoudit. A také si musíme uvědomit co by se stalo kdybychom se ubránili za jakou by to bylo cenu a jak by se poté Německo a celý svět zachoval. Nicméně souhlasím stím, že jsme se bránit měli.
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?