Komentáře k: Ludwig Engel

Zpět na: Ludwig Engel
  • po valce

    bobo 26. 12. 2006 02:01
    Skvely clanek. Je mozno doplnit, jaky byl osud rodiny po valce, byli odsunuti nebo zustali v CSR?
    • Re: po valce

      Glynwed 2. 1. 2007 09:27
      Po válce obdržela Božena Engelová tzv. osvědčení o loajálnosti (možná i díky tomu že před válkou poskytli manželé Engelovi ve svém domě místo pro českou školku, které nechtěla německá obecní rada uvolnit obecní prostory) a zůstala tak v ČSR. Sama pak zasedala v "prověrkové" komisy, která určovalo kdo s nacisty spolupracoval a kdo ne.
      • Re: po valce

        Ludvík Engel 2. 1. 2007 19:15
        Babička se jmenovala Blažena nikoliv Božena. Po Mnichovu, když dědeček nastoupil do čs.armády při mobilizaci, zůstala babička sama s dětmi. Místní Němci (Kuřivody byla hlavně německá obec - resp.městys)na ni měli pifku, protože před válkou dědeček s babičkou vyčlenili ve vlastním domě místnost pro českou školku, neboť obec (v městské radě byli jen Němci) odmítla dát k dispozici obecní prostory. A tak ji za podporu českého živlu chtěli místní Němci zlynčovat. Na poslední chvíli přišel starosta a zarazil to (jinak ovšem o starostovi babička dobře nemluvila). Babička pak vzala děti a utekla do Hrubého Lesnova k rodičům. Až po dotazu, co bude s majetkem a hospodářstvím jí obec Kuřivody požádala, aby se vrátila. Pro dokreslení barevné situace v jediné rodině: Dědečkova sestra Elfriede Hiecke (moje prateta) si vzala Němce a dědečka přemlouvala, abys se s babičkou - jako Češkou - rozvedl. Manžel Elfriede byl barvíř z Varnsdorfu a sloužil u SA. Zahynul za války, ovšem nikoliv v boji, ale na souchotiny. Elfriede byla po válce odsunuta na území pozdější NDR. Jiný můj prastrýc z okruhu dědečkovy rodiny byl také Němec z Varnsdorfu ovšem antifašista, který byl za války zavřen a už se z vězení nevrátil. Když před válkou oba prastrýcové přijeli k dědečkovi a babičce, tak ta se zlobila, že to vždycky skončilo politickou hádkou a tak museli k babičce a dědečkovi jezdit každý zvlášť. Skutečný život nikdy není černobílý. Zdravím a ještě jednou Vám děkuji.
        • Re: po valce

          Martin 4. 12. 2013 11:17
          Pocházím z Těšínska a rodina je pomíchaná z Čechů, Slezanů, Poláků a Němců :-) Naštěstí, i když díky válce museli každý být na jiné straně, se mezi sebou nehádali, ale snažili se vždy pomoct vždy tomu, jehož strana ve válečném konfliktu zrovna "prohrávala". Neměli to vůbec lehké lidi v těch časech.
Zobrazit všechny komentáře k: Ludwig Engel