Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Politici

    Sysel 17. 12. 2006 15:21
    Právě před chvílí jsem slyšel v televizi mluvit pana Topolánka a napadlo jestli se naše politická reprezentace v roce 1938 lišila od té dnešní, která není schopna půl roku po volbách sestavit vládu. Měli jsme pár mužů evropského formátu, mezi nimiž vynikal pan prezident Beneš, kterého si vážím a kterého nepovažuji za zbabělce. Ale ostatní politici byli v podstatě regionální průměr. Na víc jsme při našem počtu obyvatel a po našich národních osudech v novověku prostě neměli. Na rozdíl od Poláků a Maďarů (a samozřejmě Němců) jsme od pol. 17. stol. neměli vlastní národní šlechtu a naše politická reprezentace se postupně rodila během 19. stol. ze vzdělaných profesorů, právníků... a nebo pracovitých sládků, uzenářů... Nekritizuji. Jinak to prostě nešlo. Ale je asi jisté, že lidé z těchto společenských vrstev mají jiný způsob výchovy, uvažování a rozhled než např. Czartoryski, Esterházy nebo von der Heide. Totéž co o politicích platí asi i o části naší prvorepublikánské generality. Ač jinak uznávám, že to byli lidé vojensky velmi kompetentní a s omezenými prostředky malé ČSR vybudovali třetí nejlepší evropskou armádu roku 1938. Výše uvedené skutečnosti možná byly příčinou rozhodnutí přijmout Mnichov a nebránit se. Chápu důvody, které Dr. Beneš uváděl na obhajobu svého rozhodnutí, ale nemohu se ubránit dojmu, že to je z části pouze obhajoba špatného rozhodnutí. Ta možnost rozhodnout se pro obranu visela v září 1938 několikrát doslova na vlásku. Nedostatečně je objasněno např. nevyužití ruské letecké pomoci. A nevyužití morálního vzepětí Čechů a Slováků (vzpomeňme si na listopad 1989). Pan prezident Beneš rozhodl v podstatě sám (ve vládě oporu neměl), i když o otázce odstoupení části území mohl rozhodnout pouze parlament. Mohl před něj předstoupit, mohl se opřít o generály. Zajímalo by mě například, jak posuzoval správnost svého rozhodnutí v době, kdy vešly ve známost Hitlerovy plány s českým národem a kdy Němci vítězně táhli na Moskvu. Ale opakuji, nepovažuji ho za zbabělce. Myslím si, že byl na něho naložen mnohem těžší úkol, než na T.G. Masaryka za 1. světové, který si navíc svůj úkol sám zvolil.
    Autor článku končí otázkou "A co si o tom myslíte vy?". Takže - já si myslím, že jsme se v roce 1938 měli rozhodně bránit.
    Zdravím všechny přispěvatele a čtenáře této zajímavé diskuze.
    • Re: Politici

      bobš 22. 12. 2006 22:51
      Něco na tom asi bude, je tu ale malý problém. Dnešní politici, ač většinou zvoleni lidem, koukají hlavně na svůj prospěch, a lid, ten potřebují jenom v podstatě jednou za čtyři roky , kdy jim naslibují pomalu vše, včetně padajících pečených holubů, jenom proto abychom je zvolili. A mám dojem jestli je to tzv. pravice nebo levice, ono to vyjde na stejno.
      • Re: Politici

        Sysel 23. 12. 2006 16:14
        Ahoj,
        tehdy také politici mysleli na sebe. Když se 30.9. diskutovalo na Hradě o závěrech z Mnichova a o možné pomoci z Ruska, jeden vysoce postavený agrárník vytáhl z peněženky stovku nebo tisícovku a prohlásil něco v tom smyslu, že když přijde Stalin, tak mu ji vezme, ale když přijde Hitler, tak mu ji nechá. Že mu Hitler vzal třetinu území, statisíce spoluobčanů české národnosti, pevnosti ... a později i svobodu, to byl asi detail. Hlavně že mu zůstala ta stovka. Oni mu ji za deset let stejně ti komunisti vzali.
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?