Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Re: možnosti obrany

    Roman 11. 11. 2006 19:02
    Na Vaše tři body musím reagovat:
    1. k prvnímu bodu. Myslím, že otázka "kdo by to zaplatil" je irelevantní. Při vlastenecké válce (oni tento pojem používali Sověti, ale hodil by se i pro případnou válku ČSL v r. 38, protože by to byla válka s vědomím, že bude předem prohraná)se peníze nepočítají. To snad uznáte. Rozhodnete-li se jako stát pro válku, pak musíte počítat s tím, že to bude stát spoustu peněz, ale tyto peníze nemají v podstatě žádnou hodnotu, protože bojujete za vlast.
    2. nemyslím, že Švejkovský pohled který jste citoval má něco do sebe. Žít jako zbabělec by ch nikdy nechtěl. To v žádném případě. Nemyslím, že rozhodnutí nebojovat bylo v r. 38 zbabělé. Bylo to odvážné rozhodnutí.
    3. máte pravdu, že Češi se nemají za co stydět. Strpět okupaci se zatnutými zuby bylo odvážné rozhodnutí a podle mého názoru prozíravé rozhodnutí. Nebyli jsme díky tomu viníky II. světové války a zajistilo nám to lepší budoucnost, než kterou bychom měli, kdyby jsme za viníky II. světové války byli označeni. Vrhnout se bez hlavy do předem prohraného boje by byla sebevražda československého státu na mnoho a mnoho let dopředu.
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?