Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Re: Blitzkrieg v roce 1938? Nesmysl!

    Tokrom 6. 10. 2006 11:00
    Plně souhlasím s tímto názorem. Německo mělo tehdy hlavně léhké tanky Pzkpfw I -pancéřování bylo velmi slabé a výzbroj byla tvořena jen kulomety-,které nepředstavovaly žádné nebezpečí pro řopíky vz 37, naopak řopík vz 37 by tento typ tanku dokázal prostřelit průbojným střelivem do kulometů. Dálší tank byl Pzkpfw II. Ten představoval pro lehké opevnění rovnocenného soupeře. Bunkr však mohl zničit jen přímím zásahem z hlavní zbraně do střílny. Jelikož byly lehké bunkry navzájem kryté, byly by podporované dělostřelectvem, čs. tanky a protitankovými překážkami, byl by to dosti vyrovnaný souboj. Tanky Pzkpfw III. a IV byly v dosti malém množství a těžkým opevněním by neměli šanci proniknout.
    Německé letectvo v té době bylo o mnoho lepší, než naše, ale Němci neměli tolik zkušeností. Navíc při zkoušce bombardování, museli bunkr posipat vápnem, aby ho pilot viděl.
    Na dělostřelectvo se nemohli spolehnout, protože při zkoušce, zničit bunkr těžkým dělostřelectvem nedokázali bunkr ani ohrozit a vystříleli veškerou přidělenou munici.
    Předpokládám, že znáte Plán Zelený (Fall Grün), neboli předpokládaný útok na Československo. Němečtí generálové chtěli provést útok na sever a jih Moravy (oblast okolo Opavy a Brna). U Opavy stojí nejlépe dostavěné a zachované bunkry a u Brna je taky něco postavené, navíc tam jsou řeky a měkké podloží, přes které by se těžké tanky špatně dostávaly. Hiter ten plán nakonec změnil, protože věděl (z první světové), co obnáší sprint proti těžkým kulemetům. Hlavní útok, podle Hitlera, měl být proveden jednotkami 10. armády na Plzeň a dále na Prahu. Do jižních Čech měla z Horního Rakouska vpadnout 12 armáda a po prolomení obrany postupovat na Jihlavu. Celé Československo chtěli němci dobýt za týden, na víc neměli palivo a munici. I němci uznali, že ty pevnosti by byly hodně tvrdý oříšek. Po útoku na belgickou dělostřeleckou tvrz Eben- Emael, kterou zničili němečtí výsadkáři na kluzácích a vyřadili jí během několika minut z boje, Němci konstatovali, že kdyby jí stavěli Češi, tak jí nedobudou.
    Bohužel se nikdy nedozvíme, jak by to dopadlo. Navždy zůstanou jen dohady o vyslédku boje ¨Davida a Goliáše¨
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?