Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Re: Blitzkrieg v roce 1938? Nesmysl!

    čardáš 7. 9. 2006 14:40
    a) Pro mechanizovaný útok vhodné části hranice JM (1/5 délky hranice JM) byly vybaveny PT zbraněmi! Tanky a protitankové zbraně měla 4. čs. armáda, bránící jižní Moravu. Navíc pro 1050 německých tanků (z celkového počtu 1350) byly „PT“ zbraněmi i kulomety, kterými byl vyzbrojen každý lehký objekt.
    Němci sami VZDALI ÚTOK NA JIŽNÍ MORAVU. To je fakt a nedá se s tím nic dělat. TEN KDO NEÚTOČÍ SE NEMUŽE NEZADRŽITELNĚ VALIT! To snad uznáš!
    Na „onu situaci v r.38“ si vzpomínáš velice špatně. Počty sledů LO na JM jsem uvedl správně a jde o vybudované objekty!! Na 127 km hranice na HOP cca 775 LO vz.37 (a 178 LO vz.36), tj 1 LO vz. 37 na 164m hranice. Na druhém obranném postavení 105 vybetonovaných LO vz.37.
    V tom co je „sled LO“, hustota objektů v něm a dalších termínech máš totální chaos. Takže:
    „Sled LO“ je souvislá řada objektů. Rozestupy mezi objekty cca 200m (nepřehledný, členitý terén, les) až cca 500m (rovinatý přehledný terén). Objekty bočními palbami tvoří souvislou palebnou přehradu bez mezer po celé délce sledu a zároveň se vzájemně postřelují.
    „Clona LO“ je opevněná linie tvořená jedním sledem LO. Objekty míří střílnami asi 40° před a 20° za sousední objekty.
    „Čára LO“ je opevněná linie tvořená více (zpravidla dvěma) sledy LO, umístěnými za sebou. Objekty 1. sledu míří střílnami asi 40° před a 20° za sousední objekty svého sledu. 2. sled (příp. 3.) se odlišuje pouze tím, že střílny jsou trochu více natočené do předpolí, aby mohly palbou podporovat 1. sled. Vzdálenost mezi sledy 100m až 500m. Plánovité umísťování objektů 2. sledu šachovnicovitě vzhledem k objektům prvního sledu je nesmysl!
    „HOP“ – hlavní obranné postavení. Představuje hlavní linii obrany. Pokud je v daném úseku postavena opevněná linie, je s ní HOP totožné.
    „druhé obranné postavení“ – obranná linie v týlu HOP, určená k zastavení nepřítele v případě průlomu HOP. Tento úkol běžně plní zálohy polní armády. Druhé obranné postavení se podařilo zasílit opevněním pouze z malé části.
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?