Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Alespoň pokus o obranu !?!

    Radek 1. 9. 2006 19:46
    Pokud má každý, kdo komentuje tento článek v sobě alespoň špetku vlastnectví, pak musí uznat, že národ, který se nesmí bránit, jen kvůli rozhodnutí vyšších představitelů (a to již po několikáté v historii) je zajisté na pokraji duševního a morálního kolapsu. Kdoví, jak by se vyvíjela válka, kdybychom to tehdy zkusili, tak jako Habešané. Kam se tehdy poděly ty ideály demokracie a svobody, které sám dr.Beneš prosazoval jakožto Masarykův nástupce? Kam se tehdy poděl vzor z husitů? K čemu tedy bylo horečné zbrojení a stavba opevnění? Bez ohledu na ohrožení republiky ze všech stran se lidé chtěli bránit. Mnoho z nich se pak ze zrady, kterou jim připravilo vedení státu nedokázalo vzpamatovat, a jejich život byl tímto krokem provždycky poznamenán. Trpěli snad lidé v protektorátu méně než by trpěli v boji?
    Za jediné hrdiny tehdejších dnů považuji armádu, konkrétně posádku kasáren ve Frýdku, místu, která se postavila v březnu 1939 Wehrmachtu na odpor, pplk.Mašín, který chtěl vyhodit v ruzyňských kasárnách do povětří sklad munice, čet.A.Hrad, který na protest mnichovského diktátu spáchal v srubu K-S-14 sebevraždu a mnozí další, kteří přešli do ilegálního odboje a škodili okupantům seč mohli.
    Možná, že by se po možné prohrané válce Němci mstili, ale možná také ne. Možná by také nepřišla komunistická diktatura, možná, možná. Tak si říkám, že E.Beneš vlastně rozhodl, jak bude vypadat 2.sv.válka. Tím nechci hanět jeho osobnost, v exilu v Londýně prokázal odhodlání bránit vlast.

    Podle mě je zkrátka barbarství, nedat národu, který se vymanil z 300 let trvajícího područí možnost se bránit.

    Na závěr bych rád zacitoval/zopakoval jeden komentář k tomuto tématu:

    Bránit se? Ano a vždy!
    Magu 5.1.2003 (212.47.30.*)

    T.G.Masaryk, který na sklonku svého života s obavami sledoval dění v sousedním Německu, řekl: Svoboda je to nejcennější a příslušník národa, jehož vlast je napadena, je povinnen ji bránit všemi dostupnými prostředky, i kdyby to měla být pouhá cihla. Pokud tak neučiní, stane se pouhým otrokem, o jehož mrzkém životě rozhoduje někdo jiný. Kdyby TGM věděl, jaký rozkaz vydá o něco později jeho nástupce a věrný nohsled E. Beneš, asi by tou cihlou umlátil jeho. Protiústavní rozhodnutí E. Beneše, díky kterému jsme se nechali bez boje zabrat Německem, způsobilo strašlivou morální devastaci našeho národa, která trvá do dnes. Navíc nejenom že jsme německé armádě nepustili žilou, ale ještě jsme jí předali velkou zásobu zbraní a munice a jako bonus i neporušené zbrojní, muniční a další továrny se spoustou českých otroků. Německo si tedy ještě na našich opuštěných pevnostech nacvičilo způsob, jak je nejlépe vyřadit z boje (v Belgii se to později hodilo) a pak vyrazilo v plné síle hledat svůj "životní prostor" do Polska, na západ a později i na východ. Díky tomu, že jsme se vůbec nebránili, nás pozdější protivníci Německa dokonce považovali za spojence 3. říše... Na konci války byl pak další osud naší země zcela v rukou vítězných mocností.
    Odpovědět na ten
    • Re: Alespoň pokus o obranu !?!

      martin 28. 11. 2006 13:23
      Rok 1938 nas pripravil o narodni hrdost, pripravili nas o ni politici, kteri rozhodli. Narodni hrdost uz nemame, vime, ze vzdy to nejak dopadne a treba nam zustane i majetek a nase mesta nebudou rozborbardovana. Ale radeji bych mel rozborbardovana mesta a rekl, ja jsem cech, jeden z potomku tech, kteri se postavili celemu nemeckemu narodu a branili svoji svobodu, branili ji osamoceni a ze vsech sil. Ano, citil bych se hrdy, kdybych to mohl rict, ted se citim cechem, kasparkem, havlistou...bez narodni hrdosti....Jeste jsem nepochopil jednu vec, kdyz E. Benes rozhodl o osudu naroda, ktery chtel bojovat, proc on sam utekl a nechal ten odhodlany narod napospas...proc nezustal, proc?
      • Re: Alespoň pokus o obranu !?!

        Patton 8. 12. 2006 16:42
        Lepší zemřít ve stoje jako MUŽ než žit v otroctví na kolenou!
        • Re: Alespoň pokus o obranu !?!

          DJhujer 19. 12. 2006 14:05
          Zlomený otrok má jedinou šanci, jak se zbavit otrokáře: přežít ho. Ale i pak zůstane otrokem, bude mít jeho uvažování, zvyky a strach. Moc krásná výbava! Tak dík za ni, doktore Aeropláne...
      • Re: Alespoň pokus o obranu !?!

        jkl 28. 11. 2006 15:58
        Bože... Co je to za nesmysl? Proč asi myslíte, že Beneš v říjnu 1938 rezignoval na fuknci prezidenta? Proč asi odletěl ze země? Co kdybyste si to zkusil zjistit, než něco zase plácnete.
    • Re: Alespoň pokus o obranu !?!

      Czert 4. 9. 2006 19:18
      Ty sice lobujes pro obranu, ale neuvedomujes si tehdejsi politickou situaci. Nastat - v pripade boje - mohli jen dve veci a) CSR se neubrani b) CSR se ubrani.
      a) Myslim, ze to neni treba resit, ale napisu sem dusledky - spousty mrtvych Cechoslovaku (jak civili tak vojaku) cela CSR (vcetne slovenska) okupovani nemeckem a pripadne Polskem a Madarskem. Brutalni teroror vuci obcanum Protektoratu (srovnatelny s tim, jaky zazivali Polaci), vineni CSR za rozpoutani valky celym svetem (a tudiz zadna politicka podpora pro pripadny zahranicni ci domaci odboj) a v pripade WWII a pak pripadne porazce nemecka, obnova CSR, ale samozrejme bez sudet. A spusta dalsiho (ostatni muzou doplnit)
      b) vse co v pripade a krome obsazeni CSR, otazka sudet by zalezela n tom, kde by se nam podarilo zastavit Nemce. I v pripade ze by nase akce zabranila vypuknuti WWII, CSR by byla pro okolni svet navzdy ta spatna, protoze WWII by se nekonala. Zadna pomoc od zapadu na povalecnou obnovu CSR (maximalne tak ze SSSR, ale to by bylo za cenu bolsevizace CSR)
      Cili pro CSR by vzdy na mezinarodnim poli vzdycky prohrali, bez ohledu na vysledek valky.
      No, a to, ze zapadu v 40 se prodani CSR Nemecku v 38 nevyplatilo, je do znacne miry ironicke.
      • Re: Alespoň pokus o obranu !?!

        Jaro 5. 9. 2006 09:31
        Armáda sa nebuduje na tom, že bude bojovať len keď je isté že vyhrá. Z tohto pohľadu sa javí nezmyselný odpor Holanďanov, Belgičanov, Francúzov,Grékov a všetkých ktorých zlomila nemecká branná moc. Poľských dôstojníkov v zajatí nepostrieľali Nemci ale Sovieti. Teror-mám pocit, že protektorát zažil celkom dobrý teror. A tá kopa mŕtvych by snáď bola aj keby prišli tzv spojenci na pomoc. Myslím že Radek nelobuje pre vojnu, skôr chce len povedať, že národ, alebo jednotlivec, ktorý si neverí a nespolieha sa v prvom rade na seba, poslúcha vo všetkom iného, dokonca i v otázke svojej existencie, asi nie je v poriadku. Československá história má žiaľ veľa príkladov. Ja som ako mladý zo smiechom hovoril, že máme najsilnejšiu armádu sveta. Nikdy neprehrala žiadnu bitku. Aj to je filozofia.
      • Re: Alespoň pokus o obranu !?!

        Bolek 4. 9. 2006 20:52
        nemyslím si že by němci terorizovalo poláky protože se bránily.
        Vždyt kromě poláků se bránily Norové, Belgičani Franzouzi.

        Ani se nemyslím že by Daladier a Chamberlein reprezentovali celý západní svět všechni nás viděli jako strůjce války.

        No dalo by nanejvíš jsen říct že jsme bránily němců v právu na sebeurčení, pak ale nechápu proč jsem se nebráníly v roce 1939, vžy´t nám Mnichovské dohoda garantovala další existenci, to už nešlo o území ale o nás.
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?