Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Proč byla přijata kapitulace?

    Zdeněk Hanáček 29. 7. 2006 17:12
    Dostala se mi do rukou kniha Alexandra Orta, Dr. Edvard Beneš evropský politik z roku 1993.
    Z níž vyjímám:
    "Tajemník E. Beneše dr. Prokop Drtina zaznamenal důvody konečného Benešova rozhodnutí do 13 bodů:
    1) Přijetí mnichovského diktátu bylo jen dočasným ústupem, neboť boj s Německem bude dále pokračovat.
    2) Válka s Německem o pohraničí by nás, eventuálně i SSSR, kdyby se postavil na naši stranu, přivedla do diplomatické izolace, a tu nebylo možno připustit.
    3) Německý útok by zřejmě nezůstal izolován, přidalo by se i Polsko a Maďarsko.
    4) Gen. štáb konstatoval, že za těchto podmínek nelze zaručit úspěšnou obranu.
    5) Hrozilo, že izolovaná a beznadějná válka by mohla vést k tragickému rozdvojení národa.
    6) Německu se podařilo konflikt propagačně omezit na otázku menšinovou a právo sudetských Němců na sebeurčení.
    7) Velká Británie a Francie slibovaly garantovat nezávislost a hranice národnostně homogeního Československa.
    8) Evropské veřejné mínění bylo pod vlivem nacistické propagandy a bylo teprve třeba je obětí přesvědčit, že nacistům šlo o odstranění Československa a otevření cesty k výbojům ve východní Evropě.
    9) K ústupu byla ČSR donucena, když na vrcholu krize zůstala v sudetoněmecké otázce zcela izolována (s výjimkou SSSR).
    10) Francie a zvláště Velká Británie nebyly na válku připraveny ani vojensky, ani psychologicky a chtěly za každou cenu udržet mír.
    11) Začít válku kvůli Sudetům by z ČSR udělalo viníka války.
    12) Kdyby přišel ČSR na pomoc SSSR, bude válka považována za boj proti komunismu a získá sympatie evropské veřejnosti.
    13) Přesvědčení, že Hitler se nespokojí s ČSR a rozpoutá válku, v níž se vytvoří společná fronta Západu a Ruska a ČSR bude na straně vítězů nad Německem."

    Mě osobně tyto důvody celkem přesvědčily...Zdenek
    • Re: Proč byla přijata kapitulace?

      Spelter 23. 8. 2006 10:22
      ad 5)zbabělá kapitulace vedla nejen k tragickému rozdvojení národa, ale měla v tomto smyslu následky daleko horší - důsledky - zrtáta národního vědomí, na povrch vystoupily dobře známé české vlastnosti - malost, závist, prospěchářství, ztráta jakýchkoli hodnost a idejí mimo vlastního prospěchu nebo přežití - a z toho pak únor 1948, normalizace - následky vidíme dodnes.
      ad 7) slibovaly garantovat - jak mohl věřit cokoli Francii, když ta svůj spojenecký závazek zbaběle porušila..
      ad 8) nebylo by lepší přesvědčit evropské veřejné mínění, že politika appeasementu je cesta do pekel a ukázat naopak jediný správný postoj k Hitlerovi - odpor, nejlépe branný? Zahrnujíce v to i vědomost přinejmenším Britů o možnosti převratu v Německu (gen. Beck a spol.) v případě ne zcela přesvědčivých válečných výsledků..
      ad 11) Nemůže být viníkem války ten, kdo se brání proti agresi, právo na sebeobranu je jedním ze základních institutů mezinárodního práva, v rozporu s ním bylo naopak jednání Francie i Společnosti národů. Argumentoval - li Beneš tímto, pak buď neznal základy mezinárodního práva, nebo se sám stavěl na pozice appeasementu
      ad 13)přesvědčení, že Hitler rozpoutá válku - proč mu to neumožnit s nasazením naší vynikající armády proti němu, než mu ji odevzdat bez boje, sami se vzdát práva na vlastní obranu a počítat s tím, že "to za nás někdo vyhraje"
      Shrneme - li, Benešovy argumenty se spíše (alespoň mě) zdají být obhajobou vlastní zbabělosti v důsledku poznání krachu jím vedené československé zahraniční politiky (byť ne jeho vinou) a měl - li "svůj plán", obávám se, že to skutečně byl jen ten aeroplán. Koneckonců v únoru 48 si nevedl jinak..
      • Re: Proč byla přijata kapitulace?

        Czert 4. 9. 2006 20:07
        5) to nikdo v 38 nemohl vedet
        7) jiste byl v tom naivni, ale i kdyby tomu neveril, co by to zmenilo ?
        8) jak bys chtel obratit verejne mineni behem cca 7 dni, kdy bylo predtim zpracovavano goeblsem a jeho prisluhovaci (i v jinych statech) vice nez 6 mesicu ?
        8.1. - ano, britoce o odporu gen. becka vedeli ale nerekli to CSDR protoze mu jednoduse neverili, ale i kdyby CSR o tom vedelo, zmenilo by to neco ?
        11. jde zcela videt ze nevis nic o tehdejsi mezinarodni situaci - skutecne CSR by bylo oznaceno za vinika valky, presto ze by se jen branilo.
        13. na to by slo odpovedet protiotakou - proc bojovat za nekoho, kdo tvuj boj nejen ze neoceni, ale te za nej bud dokonce kritizovat ? Navic, je pro CSR z politickeho hlediska nesmirne dulezite jestli je videna jako dobry ci spatny stat. A v pripade valky v 38 by byla jednoznacne ten spatny.
        • Re: Proč byla přijata kapitulace?

          Spelter 6. 9. 2006 15:45
          5) jistě, ale právě tak nemohl vědět ani to, že dojde k rozdvojení v důsledku izolované války
          7)co by to změnilo - možná jeho rozhodnutí nebránit se
          8) obávám se, že oběti někoho jiného Francouze ani Brity nepřesvědčily - ať už naše bez boje nebo Polska - viz. Sitzkrieg, 8.1. kdyby to ČSR věděla, možná by to změnilo rozhodnutí nebránit se
          11)nevím, o kolik víš o tehdejší mezinárodní situaci víc než já, ani, o kolik vím o mezinárodním právu víc než ty, moje poznámka pod tímto bodem vyjadřuje nesouhlas s Benešovým argumentem, nehledě k tomu, že ani ten nebyl skutečnou praxí potvrzen
          13)v takové situaci nejde o to, že bojuji za někoho, aby to ocenil, ale sám za sebe! Nicméně uznávám, že všechny argumenty pod tímto bodem i některými body předchozím zůstávají spekulacemi.
          Nicméně opakuji svůj předchozí závěr -mě Benešova argumenty nepřesvědčily a jsem toho názoru, že jsme měli bojovat, že v konečném a dlouhodobém důsledku by to bylo lepší.
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?