Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Sudety a 5.kolóna

    Piťo 21. 7. 2006 07:49
    V tomto článku som sa dočítal o vysokej neúčasti sudetských nemcov na mobilizácii, avšak v životopise gen. Leva Prchalu - aktívneho odporcu Benešovej politiky sa uvádza, že 90% vyzvaných sudetských Nemcov túto mobilizáciu nastúpilo.

    Prchalovo umístění hovoří tedy samo za sebe. Po mnichovské konferenci se postavil proti Benešovu rozhodnutí přijmout kapitulaci, především s odkazem na to, že 90 % všech tzv. sudetských Němců přes konflikt se svědomím během zářijové krize dostálo své povinnosti při mobilizaci. Generál si prý nikdy neodpustil, že tehdy Beneše nezastřelil, když už na něj na Hradě mířil pistolí. Generál S. Ingr, pozdější exilový ministr národní obrany v Londýně, měl se svou divizí obsadit Prahu. Beneš toto generálské spiknutí ovšem také nezapomněl - podle vzpomínek generálova syna.
    • Re: Sudety a 5.kolóna

      Radek 25. 8. 2006 12:26
      Zaprvé-doporučuji film Ukradená hranice.
      Zadruhé-5.kolona je dosti diskutované téma. Je nutné si uvědomit, že ČSL. armáda byla do mobilizace dosti omezená zákony a předpisy-henleinovci beztrestně po SOSácích stříleli a naše ostraha hranic měla onu odpornou povinnost varovného výstřelu. Tak jsme ztráceli mnoho a mnoho příslušníků finanční stráže a četnictva. S mobilizací byl ale tento předpis zrušen samotným gen.Krejčím, což znamenalo, byť opožděně, rychlou a reálnou obranu před diverzanty a případnými členy 5.kolony. Je jen otázkou, zda by se tito vyvrhelové nepokoušeli např. výbušninami v týlu decimovat naší armádu.
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?