Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • možnosti obrany

    Welda 10. 5. 2006 11:46
    V září 1938 provedla československá armáda mobilizaci. Po jejím skončení 30. září ve 12.00 hod měla ve zbrani 1 280 000 mužů, kteří měli ve výzbroji mimo jiné 40 000 kulometu, 900 minometu, 780 protitankových kanonu, 2 270 polních děl, 350 tanků, 950 letade, 250 protiletadlových kanonu 230 a 250 lehkých protiletadlových kanonu. K dispozici bylo 26 000 motorových vozidel a 217 000 koní. Z vyjímkou letadel byla kvalita české výzbroje srovnatalná a mnohdy i lepší, než výzbroj německá. Armáda bylo organizována ve 4 armádách, 14 sborech a 40 divizích. V čele armády stáli zkšení a kvalitní generálove jako např. arm.gen. L.Krejčí, arm.gen.J.Syrový, arm.gen.S.Vojcechovský, arm.gen.J.Votruba, arm.gen.L.Prchala a mnozí další...
    Myslím, že jsme se bránit mohli, ubránit asi však ne.
    • Re: možnosti obrany

      Radek 20. 8. 2006 20:37
      Nádherný učebnicový výčet počtů. Ovšem nechtělo by to spíše duchovní skutečnosti namísto světských? Habešané se mohli bránit jen holýma rukama a zkusili to! Není přeci jen lepší položit oběť a být na tuto oběť hrdí, než lamentovat nad koncetračními tábory a levicovými a demokratickými tvářemi odboje v protektorátu? Co odbojáři, kteří se skutečně bránili se zbraněmi v rukou? Věděli, že nemají šanci a zkusili to!
      Jaké by asi byly ztráty v případě bojů, které by dopadly kdoví jak? Československo za dobu okupace ztratilo přes 300 000 občanů! Nebylo by přeci jen pro ty odbojáře, kteří byly popraveni a mučeni, položit život důstojněji v boji než na popravišti? Nebylo by lepší, kdyby nežili lidé stále ve strachu pod něčím područím, když 20 let slibné demokracie mnohým otevřelo obzory budoucnosti?
      • Re: možnosti obrany

        Fialka 5. 9. 2006 16:58
        Mladí přátelé.
        Více jak 50.let bez války je naše zěmě. My kteří jsme to zažili musíme děkovat D.Benešovi za jeho postoj a prozíravost. Jinak nás čekal mnohem tragičtější osud než Poláky případně Rusy. Při našem počtu obyvatel (6. mil.)to prakticky znamenalo naprosté vyhlazení!!! Nebuďte hrdiny s Coca-Colou v ruce v klidu diskotéky. Naučte se modlit za ten klidný současný život!!!
        • Re: možnosti obrany

          wikin 8. 9. 2006 18:29
          promiňte pane Fialko, ale ačkoliv jsem fanda Dr. Beneše musím Vám oponovat, a to bez Coca-Coly a na diskotéce, existuje tu přeci tzv. "vyšší princip", ten chápu jako morálku, čest národa, dále po těch 40-ti letech totality a v době, kdy zase vystrkují růžky náckové, to vše vidím jako následek kapitulace, chci jen říct, že se domnívám, že jepší být mrtvej hrdina, než živej sráč, a pak se taky domnívám, že pokud bychom se bránili dostatečně dlouho, tak i ta "sladká Francie a hrdý Albion", které jsme tak milovaly by do války šly, protože se Hitlera bály a chtěly se ho zbavit, jen je to chtělo pošťouchnout. Omlouvám se za hrubá slova, ale Hitler sám nevěřil, že mu to projde.
          • Re: možnosti obrany

            Jan 23. 9. 2006 10:10
            Bohuzel se bojim ze pomoc (pokud by opravdu byla nejaka) by mohla vypadat jako vojenska pomoc Polsku. A nejspis by nastup armad spojencu (pokud by nejaky byl) zacal az by CSA vykrvacela.
        • Re: možnosti obrany

          BaPhometo 7. 9. 2006 11:24
          Súhlasim s Fialkou.Pokial si niekto myslí, že je dobré obetovat tisice životov na vopred prehrany boj, len aby potom mohli byť vnuci týchto mŕtvych hrdinov spokojní s historiou svojho národa, tak je takýto človek buď bezohladný alebo prinajmenšom romantik.
          1.Zabúda sa na to, že vojna nezávisí len od ideologických pohnútok ale aj od ekonomických a hospodárskych faktorov. Kto by to všetko zaplatil?
          2.Ľudia v tej dobe si pamätali ako vyzerala 1.svet. vojna a nemali zaujem zažiť ďalšiu. Podľa všetkeho vojna nie je veľmi prijemná vec,a na to my, generácie žijúce v mieri, niekedy zabúdame.Ten Švejkovský pohľad na vec ma niečo do seba...Tu sa musí položiť otázka: Chceme hrdinsky zomrieť alebo zbabelo prežiť?
          3.Česi sa nemajú prečo hanbiť. To že sa nebranili v 38. bola nevyhnutnosť. Ale to,že cez vojnu cs. vojsko posobilo v zahranici bol rozumny boj. Sám som mal prastrýka na zap.fronte ako tankistu a som naňho hrdí hlavne preto, že sa odtiaľ vratil živý.Aj keď ho tu nič pekné nečakalo.
          • Re: možnosti obrany

            Roman 11. 11. 2006 19:02
            Na Vaše tři body musím reagovat:
            1. k prvnímu bodu. Myslím, že otázka "kdo by to zaplatil" je irelevantní. Při vlastenecké válce (oni tento pojem používali Sověti, ale hodil by se i pro případnou válku ČSL v r. 38, protože by to byla válka s vědomím, že bude předem prohraná)se peníze nepočítají. To snad uznáte. Rozhodnete-li se jako stát pro válku, pak musíte počítat s tím, že to bude stát spoustu peněz, ale tyto peníze nemají v podstatě žádnou hodnotu, protože bojujete za vlast.
            2. nemyslím, že Švejkovský pohled který jste citoval má něco do sebe. Žít jako zbabělec by ch nikdy nechtěl. To v žádném případě. Nemyslím, že rozhodnutí nebojovat bylo v r. 38 zbabělé. Bylo to odvážné rozhodnutí.
            3. máte pravdu, že Češi se nemají za co stydět. Strpět okupaci se zatnutými zuby bylo odvážné rozhodnutí a podle mého názoru prozíravé rozhodnutí. Nebyli jsme díky tomu viníky II. světové války a zajistilo nám to lepší budoucnost, než kterou bychom měli, kdyby jsme za viníky II. světové války byli označeni. Vrhnout se bez hlavy do předem prohraného boje by byla sebevražda československého státu na mnoho a mnoho let dopředu.
          • Re: možnosti obrany

            Piťo 7. 9. 2006 17:59
            Vo všetkých Vašich bodoch s Vami súhlasím, no rád by som vystúpil na obhajobu mladosti :o)

            Pár rokov dozadu, keď som ešte ako osemnásťročný začínal študovať na univerzite, absolvoval som seminár z dejín týkajúcich sa II.svetovej vojny. Reč došla aj na to, kto v tejto vojne viedol "spravodlivú" a kto "nespravodlivú" vojnu. Bavili sme sa o koncentračných táboroch, o utrpení obyčajných ľudí, či už na jednej alebo druhej strane.
            Úmyselne som naviedol kolegov na tému spojeneckého bombardovania Brém, Drážďan a Plzne, prakticky na konci vojny a rovnako aj na tému pomerov v Stalinovom Rusku, lebo som vedel, že pani vyučujúca je bývalá zapálená komunistka a robilo mi radosť ju dráždiť :o).
            V tom som trochu neslušne do davu vykríkol:

            Tak vidíte, neexistuje spravodlivá ani nespravodlivá vojna. Vojna je svinstvo, pretože v nej trpia vždy len tí obyčajní ľudia, ktorí za nič nemôžu.

            Pani docentka spozornela a na moje počudovanie môj výrok zopakovala :o)

            Tu by som povedal, len toľko:

            Som rád, že mladí ľudia sa venujú dejinám a diskutujú o histórii i so značnou dávkou idealizmu a obhajujú svoje názory, pretože z toho vidno, že nad dejinami rozmýšľajú.

            Národ, ktorý nepozná svoju históriu ju musí znovu prežiť.
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?