Zvířata v ozbrojených silách (a za války vůbec)

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-5 z 5
Po
Krojc 5.9.2014 21:09 - č. 5
Krojc A co takhle psi - tankoborníci? Byli jen v SSSR?
Glynwed 5.9.2014 14:06 - č. 4
Glynwed Fotografováno v květnu 1945 v Hradci Králové. Podle mě se jedná o zásobování některé sovětské divize, která dříve bojovala na Kavkaze a dokud zvířata přežila a táhla, nechala si je ve stavu.
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
Ondík 4.9.2014 18:27 - č. 3
Ondík Jedno velbloudí spřežení patřící do sestavy sovětské 18. armády bylo na snímku z Nového Hrozenkova na počátku května 45. Tipuji tak 4.-6. květen. Fotku mají ve fotoarchivu VÚA-VHA. Kdysi jsem měl fotokopii, ale zahrabal jsem ji.
spelter 4.9.2014 08:43 - č. 2
spelter V knize Igora Lukeše Československo nad propastí autor zmiňuje přítomnost sovětských vojenských velbloudů i v Praze v prvních dnech po příchodu sovětské armády do města. Je to nicméně skutečně jen zmínka bez bližších údajů (početních, časových, konkrétní jednotky apod.), i bez fotografií.
jack aspirin 29.8.2014 16:20 - č. 1
Viděl jsem náhodou a porůznu několik fotografií z konce války na našem území (jižní Morava & východní Čechy) zachycujících zásobovací jednotky Rudé armády s povozy taženými drabaři - dvouhrbými velbloudy - (jaké je vlastně označení takových oddílů - kamelomobilní? velbloudospřežné?) a chtěl bych se zeptat, pokud o tom někdo ví víc, jestli u nás existuje nějaký pramen, kde by k těmto, ve střední Evropě exotickým, tažným zvířatům (nepředpokládám že by šlo o jednoho a téhož velblouda postupně fotografovaného na různých místech - ačkoliv kdo ví) a jejich výskytu u nás bylo něco víc?

- Jednalo se o něco zcela výjimečného, anebo se jednotek s tažnými velbloudy u nás vyskytovalo v dubnu a květnu 1945 víc?



A proč nové téma? Nejen protože žádné jiné tady se zatím touto otázkou nezabývá, ale hlavně protože mám za to, že za druhé světové války byla zvířata ve válce využívána přece jen šířeji než bychom si často představovali - nejen řada i významných armád (včetně sovětské, německé a japonské) až do konce války stále ještě do značné míry spoléhala u zásobovacích jednotek na koňskou sílu v doslovné podobě ale i řada jinak motorizovaných armád je ve specializovaných rolích používala či zneužívala - ať již jako soumary u horských jednotek, slony při stavbě komunikací v džungli, anebo i jen hlídací psy a poštovní holuby - a téma jim věnované se třeba může hodit obecněji.

1-5 z 5
Po