Filmy a dokumenty o 2. světové válce

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
61-80 z 5380
<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Po
egli 2.3.2018 20:58 - č. 6223
egli Dzin: pusť si taky dnešní pořad ČT24 o Stalinovi:
www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11412378947-9...

Takhle otevřená obhajoba stalinismu dlouho v ČT nebyla...
Vystupoval tam Michail Chazin (ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%B7%D0%...) a zakladatel "Socialistického kruhu" Michael Hauser (člen Rady ČT)

Dozvěděli jsme se tam ve stylu "vy zase bijete černochy", že
- v USA byl větší hladomor než v SSSR
- počet vězňů v USA na počet obyvatel je vyšší než za Stalina v SSSR
- Stalin dovedl zemi od agrární ekonomiky ke kosmickému výzkumu
- úmrtnost v gulagu nebyla o moc vyšší než v ostatní populaci
- byl velký rozvoj průmyslu, veliká industrializace, ano byly i nějaké oběti...
- Berijovi podřízení nikdy nezažili humánnějšího šéfa
- Stalin v sobě kombinoval romantického básníka s tvrdým politikem
Dzin 26.1.2018 08:07 - č. 6222
Dzin A Jason Isaacs mi přijde jako naprosto přesnej Žukov. Na první pohled z traileru se zdá, že výborně vystihli atmosféru a charaktery (samozřejmě v rámci satiry), takže pokud to tak opravdu je, tak to bude skvělá podívána.
Honza M. 25.1.2018 07:00 - č. 6221
Honza M. Michael Palin se na roli Molotova vyloženě hodí!

Zkouším si představit verzi, kde všechny role hraje 6 chlápků z Monty Pythona
Dzin 24.1.2018 22:02 - č. 6220
Dzin Trochu odlehčenější téma. Smrt Stalina.

Doufám, že to u nás půjde v kinech, protože trailer mě na to neskutečně navnadil. Zkoušel jsme i hádat, kdo koho hraje.

Dzin 19.1.2018 09:00 - č. 6219
Dzin Tak to vypadá, že do očí ten seriál nebil jen mě

byznys.lidovky.cz/rrtv-naprava-ceska-televiz...
Dzin 13.11.2017 14:21 - č. 6218
Dzin Nebo se dá pustit po dílech na webu ČT. Ty zkratky jsou tam opravdu dost do očí bijící. Bohužel asi jen pro někoho, kdo o tom alespoň něco málo ví. Přesně tam vždy vynechají to, co by mohlo Molotova či SSSR vykreslit negativně a potom se jim dělají správné závěry.

Když jsme to viděl, říkal jsem si, jestli to s tím "vyvažováním" už trochu nepřehánějí. Rozumím tomu, že chtějí dát prostor "všem názorům", ale tady se bavíme o historii a dokumentu pro širší veřejnost a ne o názorech. Jestli chtějí vyvažovat, mají to podat jako "názor ruského politického vedení na minulost" a ne jako "historický dokument".

Pravda, není to první podobný pochybný dokument na ČT, ale asi jsme se poslední dobou namlsal historií.cs, která mi přijde jako dost solidní, protože tohle mi najednou přišlo jako pěst na oko.
egli 13.11.2017 12:42 - č. 6217
egli Odpovídá to dnešnímu ruskému oficiálnímu pojetí sovětsko-ruských dějin.

Seriál je i celý zde, pasáž o 1939:
youtu.be/4RbiyNOOrnk?t=2h10m10s

Je tam pěkný skok od neúspěšných jednání s Angličany a Francouzi hned do příletu Ribbentropa 23.8.
Dzin 13.11.2017 08:56 - č. 6216
Dzin Včera jsme udělal tu chybu, že jsme se podíval na ČT2 na jeden díl ze série Zapomenutí vojevůdci věnovaný Vjačeslavu Molotovovi. Myslel jsem, že by to mohlo být zajímavé, že se v něm třeba objeví i nějaké nové informace z ruských archivů, ale ony se tam neobjevily ani ty staré, co už byly odtajněny! Jednalo se jen o soubor starých komunistických klišé. Takže například pakt Ribentrop-Molotov byl podán jako div ne vnucený SSSR postojem západních spojenců, kteří vháněli Německo do války se SSSR a naopak obstruovali snahu SSSR o dohodu s nima a tak se SSSR musel dohodnout s Německem, aby oddálil vypuknutí války, tedy přesně v souladu s výkladem z dob SSSR. Ani jsme to nedokázal dodívat...

Vážně máme za potřebí utrácet peníze za nákup něčeho podobného? Mám sto chutí napsat do ČT a zeptat se jich na to.Zapomenutí vůdci
Honza M. 11.10.2017 18:33 - č. 6215
Honza M. Ne že bych chtěl podceňovat bojové odhodlání amerických vojáků, ale předpokládám, že ve skutečnosti by posádka nepojízdného tanku při spatření blížící se roty německých granátníků prostě vzala roha. Takže osádka by prodloužení své životnosti vzala do svých rukou (či spíše nohou ). A to tím spíš, že už to "bylo za pár".
karaya1 10.10.2017 07:55 - č. 6214
karaya1 Přesně, přitom do té doby nebyl film vůbec špatný, jen holt to finále trochu zhořklo. Říkám si, jakou by ve skutečnosti měla osádka životnost - pár minut?
Honza M. 7.10.2017 10:56 - č. 6213
Honza M. No konkrétně ta finální bitka ve Fury mi taky přišla vážně moc stupidní. Zvlášť v porovnání se začátkem filmu, kde panzerfaust zasáhne Sherman a hned je celá osádka mrtvá, zatímco ve finálním boji kumulativní střela proletí jedním chlapem, který se nerozprskne, ale se ještě stihne rozloučit s ostatními, kterým se vůbec nic nestane.
Nehledě na to, že v témže boji kulomety tanku střílí pod naprosto nemožným úhlem.
karaya1 1.10.2017 20:57 - č. 6212
karaya1 Dívám se, že tu vlastně prakticky neproběhla "kritika" filmu Fury - mimo zmínky, že tam hraje opravdový Tiger (a sluší mu to tam).

Viděl jsem to tedy v poměrně bizarním prostředí malé obrazovky v letadle, takže jsem si to nemohl vizuálně vychutnat a zvuk mi poněkud kazil hluk motorů a malé holčičky přes uličku ale ani tak jsem z toho nějak přespříliš nadšen nebyl. Závěrečný boj nedával příliš smysl, některé momenty taky ne - ale třeba tři Shermany proti Tigeru, to bylo udělané pěkně (jen mi to nedávalo smysl takticky, ale tanky byly vždycky mimo můj hlavní zájem).
Dzin 19.9.2017 12:51 - č. 6211
Dzin Ohledně stížností na to, že je tam málo žen a černochů, on je to americký evrgrín. Nejdelší den byl svého času také kritizován, že v něm nehrají černoši, přestože se jich vylodění asi 10 000 zůčastnilo.

Film jsme ještě neviděl, ale doufám, že se na něj dostanu v kině.

Ohledně Rusů, oni mnohdy obecně špatně nesou, když se WW2 podává jiným pohledem, než je ten jejich. A to včetně filmů. V dnešní době, kdy je na vlně zase Putinova snaha "posílit národní seběvědomí" a opět se bojuje proti "falzifikaci historie" to bude samozřejmě ještě vyhraněnější, alespoň u části ruského obyvatelstva.

Ovšem upozorňovat na "apologií zbabělosti" a"dezertérství"mi přijde docela úsměvné, když vezmu v potaz, že v Rusku se dlouho vůbec neprobíralo téma bojů v první fázi Barbarossy a totální rozvrat RA. Ti o tom raději nemluvili vůbec a dodnes je to v Rusku stále kontraverzní téma.
Honza M. 4.9.2017 08:12 - č. 6210
Honza M. Takže se hlásím do klubu "viděl jsem Dunkirk a jsem spokojený".
Celý filmový děj měl spád, který mě udržoval v permanentním napětí, takže jsem se ani chvilku nenudil (ale možná víc než děj, se na tom trvalém pocitu napětí podepsala hudba - Zimmer herrscht! )

Docela mne překvapilo, kolik prostoru tam dostali francouzští vojáci (špatně jsem si totiž vyložil či spíše přečetl egliho poznámku, že Nolan ignoruje všechny francouzské vojáky bránící Dunkerque). Jako apologie zbabělosti na mne film působil hlavně ze začátku, kdy se vojáci snaží dostat na evakuační loď za každou cenu - tj. na úkor spolubojovníků. Chování civilistů podílejících se na evakuaci, stejně jako rozhodování pilotů, však nelze označit jiným slovem než hrdinství, takže v tomto směru je filmový příběh vyvážený.

Co mi vadilo, je nedovysvětlení příběhu postavy důstojníka (Cillian Murphy). Jak se dostal na ten vrak, kde ho zachránili civilisti, když v další scéně (chronologicky předcházející) pochoduje po pláži a je naprosto v pohodě.

Zejména na konci filmu, jak se britští letci dostali nad Dunkerque, mi taky začalo vadit - ani ne tak, že z Dunkerque nejsou ruiny, ale to, jak strašně moderně ty domy na pláži vypadají. S tím rozpočtem přeci mohli postavit pár metrů modelu podle dobových fotografií a "proletět" se nad ním s kamerou.

No a konečně těch vojáků čekajících na pláži bylo po mém vkusu málo Vlestně jediná "davová scéna" je na tom molu (p.s. Kurosawa by měl radost, jak se uplatňují jeho postupy ) Jestli Nolan nechtěl CGI, pořád mohl na jeden jediný natáčecí den pozvat o pár stovek statistů víc. Když vzpomenu takový Víkend na Zuydcoote (1964) s Belmondem nebo deset let staré Atonement (2007) s McAvoyem, to je jiné kafe:
karaya1 5.8.2017 16:04 - č. 6209
karaya1 Tak situace, ve které na začátku odhodil pušku, byla skutečně docela hloupá Ale bavili jsme se o tom s mou učitelkou ruštiny, taky říkala, že je/byla zvyklá ze sovětských/ruských válečných filmů na úplně jiný styl zobrazení války než představil Nolan. Docela hezky to je pak sepsáno na "drbně" (www.spletnik.ru/blogs/pro_kino/145826_dyunkerk):
сюжет советских военных фильмов строится вокруг концепции: "Умри, но сделай!" (кроме одного, где концепция: "Война- это ад на Земле, иди и смотри на него!"). Дюнкерк же живет в другом ритме: "Сделай и выживи!"
Z druhé strany, těžko čekat něco jiného od lidí až nekriticky nadšených z Bondarčukova Stalingradu, co jej chtěli poslat i na Oscary.
egli 4.8.2017 09:42 - č. 6208
egli Jinak mě zaujalo, že pro některé Rusy je tento film zase "apologií zbabělosti" a"dezertérství"

www.dailymail.co.uk/news/article-4720292/Sac...

Так, в фильме эвакуация показана как бегство. Солдаты бегут к берегу, бросая винтовки, с единственным желанием попасть на корабль. Никто не воюет, не стреляет.... Нолан весьма талантлив в изображении этой дезертирской морали. В фильме нет ни малейшей нотки, осуждающей такое поведение главных героев, и вся лента предстает как слегка закамуфлированная апология трусости и дезертирства.
www.stoletie.ru/kultura/vojna_glazami_dezert...
egli 4.8.2017 08:26 - č. 6207
egli
Honza M. napsal(a) v č. 6206:
"Možná tím chce autor naznačit, že koloniální vojáci byli francouzskému velení dobří jen k tomu, aby krváceli pro Francii a že je nikdo neevakuoval"
To ale asi viděl jiný film V Nolanově Dunkirku jsem francouzskou armádu (kromě pár vojáků v úvodní scéně a několika málo jednotlivců dále) nezaznamenal.

Nolan ve filmu neignoruje francouzské koloniální vojáky, naopak rasově zcela korektně a vyváženě ignoruje všechny francouzské vojáky bránící Dunkerque. A část francouzské kritiky kvůli tomu také byla patřičně naštvaná.

www.telegraph.co.uk/films/0/french-soldiers-...
www.independent.co.uk/arts-entertainment/fil...
nypost.com/2017/07/22/the-french-are-pissed-...
www.france24.com/en/20170725-cinema-nolan-du...
Honza M. 3.8.2017 19:27 - č. 6206
Honza M. Možná tím chce autor naznačit, že koloniální vojáci byli francouzskému velení dobří jen k tomu, aby krváceli pro Francii a že je nikdo neevakuoval a dnes o nich ani nenatočil film.

Ale ty ženy..., no těžko soudit, proč chybí autorovi recenze, ale tehdejší vojáci by při čekání na pláži určitě pár ženských navíc ocenili

egli 27.7.2017 20:57 - č. 6205
egli Dunkerk se mi také zamlouval, některým recenzentům tam ale chyběli černoši a ženy.

The trio of timelines can be jarring as you figure out how they all fit, and the fact that there are only a couple of women and no lead actors of color may rub some the wrong way.
Ano, to je skutečně míněno vážně...

www.usatoday.com/story/life/movies/2017/07/1...
karaya1 24.7.2017 13:32 - č. 6204
karaya1
Vondrovský napsal(a) v č. 6203:
"Na klasickém "celuloidovém" pásu se filmy už asi 6 let nevyrábějí, všechny novější filmy jsou zpracovány a promítány elektronicky."
Řekl bych, že Nolan a Tarantino jsou výjimky potvrzující pravidlo - viz technet.idnes.cz/dunkirk-imax-70-mm-dunkerk-... Mně šlo o to, že oproti "běžnému" kinu je zážitek na ploše 25x20 metrů nesrovnatelný, nebo aspoň pro mě byl.
61-80 z 5380
<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Po