Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-20 z 3044
1 2 3 4 >>
Po
radexx 22.5.2016 12:46 - č. 3477
Fráze v tom projevu byly, ale ty jsou ve většině obdobných projevů a pro projevy na tryznách jsou fráze dokonce typické. Ale předpokládám, že svoboda projevu platí i v Terezíně, takže mě trochu znechutily ty mediální útoky na Vodičku v jednotné frontě jako za dob totality.
egli 22.5.2016 11:11 - č. 3476
egli Nevím, jak se má mluvit v Terezíně, tady šlo o Terezínskou tryznu na Národním hřbitově k 71. výročí osvobození tábora a uctění památky obětí.

U Štěchova projevu moc nechápu, co vyvolalo takovou odmítavou reakci, Vodičkův projev k této události mi připadá jako splácanina ve stylu "pejsek a kočička vařili dort". Tolik floskulí v jednom krátkém textu. Od umučených v Terezíně se najednou dostal k "mužům s mobily v kožených bundách za tisíce", "obranu tisíciletých hodnot naší kultury" před "invazí jiné kultury" a "semknutí se na obranu vlasti" až po klid na práci našich dětí a vnuků... Krásná nahrávka "vítačské" propagandě, skoro jak na objednávku hejtfrý :)
radexx 22.5.2016 00:28 - č. 3475
Proč byl projev nevhodný zrovna v Terezíně ? Jinde by byl vhodný ? Bydlel jsem kousek od Terezína. Proč se tam má mluvit jinak než ve zbytku republiky ? Z důvodu politické korektnosti ?
egli 21.5.2016 17:08 - č. 3474
egli
Honza M. napsal(a) v č. 3473:
"Možná ten text projevu na Štěchově webu není úplný... nevidím tam ani žádné zmínky o migrantech."
Ten projev je úplný, o migrantech Štěch neřekl ani slovo. O těch mluvil předseda ČSBS Vodička, jeho projev byl skutečně v Terezíně dost nevhodný.
www.zasvobodu.cz/news/projev-predsedy-csbs-j...
Honza M. 21.5.2016 13:30 - č. 3473
Honza M. Možná ten text projevu na Štěchově webu není úplný, nebo naopak do mluveného projevu vložil něco navíc a nebo něco utrousil bokem a novináři to připsali na konto projevu.Kromě toho, že v textu na webu taky nenacházím nic xenofobního a pobuřujícího (byť o některých výrocích by se dalo polemizovat, můj nesouhlas má k pobouření daleko), nevidím tam ani žádné zmínky o migrantech.

Ono některé lidi dokáže pobouřit a pohoršit ledacos. Nedávno jsem například četl tenhle článek (z roku 1942):
(...) podle nájemního práva, platného v Protektorátu Čechy a Morava, je důvodem k výpovědi, jestliže strana, která má dostat výpověď, vzbuzuje svým chováním v domě oprávněné pohoršení. Za pohoršlivé dlužno považovat nejen chování, urážející mrav a slušnost, nýbrž i styk se Židy, dotýkající se vědomě rasového cítění ostatních a pokračování v tomto styku přes danou výstrahu.
egli 18.5.2016 20:22 - č. 3472
egli
Hlavní projev předsedy Senátu Milana Štěcha se nesl v protiněmeckém nacionalistickém duchu.

„Zločiny během odsunu byly dílem konkrétních jednotlivců, zato nacistické zločiny během okupace byly součástí oficiální a promyšlené politické kampaně německého státu,“ uvedl Štěch.
www.kehilaprag.cz/cs/novinky/zidovske-obce-k...
www.kehilaprag.cz/cs/novinky/-protinemecke-a...

Co přesně na tom Štěchově projevu - celý zde: www.milan-stech.cz/?article=5197 - má být "pobuřujícího", "xenofobního" a "protiněmeckého"?
Marek14 24.8.2014 15:24 - č. 3471
To máš určitě pravdu. Škoda, že Landsmannschaft má takový politický vliv - byť si myslím že už opravdu bude pomíjet a přestane zatěžovat současné vztahy, ale ono to je politická hra. Hráli v tom Bohu žel i němceké vlády nedobrou roli, kdyby jasně dali najevo, že žádné nároky na odškodnění nebude podporovat, problém by už dávno pominul, a diskutovalo by se daleko objektivněji.

Zde velice zajímaví článek, bohužel v němčině:

opus.kobv.de/ubp/volltexte/2006/1137/pdf/19_...

Je sice pravda - mythologie má každý národ. Ale s ohledem na to, co se dělo za druhé světové války, jsou sudetské pokusy o zlehčování viny sudestkých Němců, podíl na terroru již za první republiky i za protektorátu, zmenšení odbojové činnosti, tvrzení, jak se češi měli za protektorátu dobře, že Heydrich byl zastřelen protože tak dobře to uměl s Čechy, jak nespravedlivé byli Benešovi dektrety a jak by se měli zrušit, že ČR se předtím nesmí stát členem atd. docelá nehorázné. Ono taky drtivá většina Němců, i sudetskách a jejích potomků toto nesděluje ale bohužel Landsmannschafty ten vliv dlouho měli a stále mají, snad ale bude oslabovat.
egli 24.8.2014 13:54 - č. 3470
egli Pokud se podívám na knihy moderních německých historiků (D. Brandes, V. Zimmermann, R. Küpper ad.) z posledních let na téma protektorátu a Sudet, tak se mi zdají velmi objektivní. Tyhle předsudky nešíří moderní historiografie, ale prostě přežívají v obecném povědomí.

V tom sudetští Němci nejsou žádnou výjimkou, spousta různých mýtů a předsudků o historických událostech přežívá i u nás, i když je v knihách dnešních historiků nebo učebnicích dějepisu vůbec nenajdeš nebo se tam dokonce i přímo vyvracejí. To se týká každého národa.
Marek14 24.8.2014 12:23 - č. 3469
ok, vidím, mohu si přečíst 3000 přízpěvků.. díky za upozorění. Třeba pak sepíši souhrn.

Mě ovšem šlo spíše o otázku, zda souhlasíte s tím, že Sudetské Landsmannschafty tyto předsudky opravdu šíří nebo jestli to přece jen už tak nevnímate. Četl jsem nedávno diplomovou práci jedné Rakušanky (www.sudeten.at/de/dokumente/pdf/corneliaznoy.pdf) a ta tam různé předsudky šíří, byť práce je již téměř dvacet let stará.
egli 23.8.2014 22:23 - č. 3468
egli Tohle všechno se tady už mnohokrát probíralo...

Jenom velmi stručně:
Marek14 napsal(a) v č. 3467:
"Češi už za husitů bojovala proti němcům"
No a? Ve středověku bojoval každý s každým a to nejednou. Navíc co to je "Češi" a "Němci" ve středověku a co mají společného s Čechy a Němci ve 20. století? Vyhledej si kolikrát spolu v historii bojovali třeba Sasové a Bavoři

Marek14 napsal(a) v č. 3467:
"Češi rozbili monarchii"
Monarchii rozbila 1. světová válka, do které Habsburkové sami vlezli... Jinak v roce 1918 jako první svůj stát vyhlásili rakouští Němci - 21. října 1918.

Marek14 napsal(a) v č. 3467:
"Češi utlačovali sudetské němce během první republiky, takže se takřka museli obrátit k Hitlerovi"
I kritici ČSR uznávají, že postavení menšin v ní bylo ze států střední a východní Evropy nejlepší. K "obratu k Hitlerovi" vedly úplně jiné důvody než nějaký "český útlak".

Marek14 napsal(a) v č. 3467:
"Beneš už vždy chtěl vytlačit české němce"
Bez malé drobnosti zvané "druhá světová válka" by k žádnému odsunu Němců z ČSR nedošlo.

Marek14 napsal(a) v č. 3467:
"Češi nekladli během protektorátu téměř žádný odpor"
Myslím, že odpor v protektorátu se nějak zvlášť nelišil od zemí jako Francie, Holandsko, Belgie, Norsko apod.

Marek14 napsal(a) v č. 3467:
"Heydrichův atentát by zosnoven z Anglie"
Odkud jinud by měl být zosnován?

Marek14 napsal(a) v č. 3467:
"Čechům se vedlo za protekrorátu docelá dobře"
Jak kterým... Při velkém zobecnění je to v jistých ohledech podobné jako ve Francii, Belgii apod.
Určitě ne 80 tisícům Židů, kteří se často pokládali za Čechy... Počet obětí v protektorátu byl asi 125 tisíc (ze 7 milionů), srovnej si to s jinými okupovanými zeměmi.
Pokud se v protektorátu "vedlo dobře", tak v tomto pojetí by třeba léta komunismu v ČSR/ČSSR musela být pokládána za ráj na zemi.

Marek14 napsal(a) v č. 3467:
"nikde se nezacházelo s Němci tak špatně jako v Česku"
Ani v nacistickém Německu ne?
Marek14 23.8.2014 21:30 - č. 3467
Při otázce zodpovědnosti Beneš při odsunu došla i řeč na to, že je velkém strašákem sudetské mytologie. Je mu připisovano téměř vše špatného.

Dále jsem si všiml, jak negativní a plný předsudků jsou sudetoněmecké publikace (čtu i v něměčině). Rád bych s Vámi probral otázku sudetské předsudky a mytologie, kterří do dnes straší i současnou politiku (zj. Benešovy dekrety).

Vidím následné předsudky nebo mytologie - mohou samozřejmě mít kus pravdy v sobě:

- Češi už za husitů bojovala proti němcům
- Češi rozbili monarchii
- Češi utlačovali sudetské němce během první republiky, takže se takřka museli obrátit k Hitlerovi
- Beneš už vždy chtěl vytlačit české němce
- Češi nekladli během protektorátu téměř žádný odpor, Heydrichův atentát by zosnoven z Anglie
- Čechům se vedlo za protekrorátu docelá dobře
- nikde se nezacházelo s Němci tak špatně jako v Česku

Seznam samozřejmě není úplný. Pokud máte další body, tak sem s nimy

Ostantí body prosím komentovat.
Honza M. 5.12.2013 14:43 - č. 3466
Honza M. Funkcionáři s minulostí

Nová kniha o "otcích zakladatelích" německého Svazu vyhnanců:

www.ifz-muenchen.de/publikationen/neuerschei...
Hans_7120 7.11.2011 20:03 - č. 3465
Hans_7120 Celkem by mě zajímalo kolik lidí jim ty jejich přednášky navstěvuje?
Z 7.11.2011 19:44 - č. 3464
Z
A na svou obhajobu dodal „Seminář měl harmonický charakter.“

A proč by ne - jen tak mezi svými si mohli notovat.
Hans_7120 7.11.2011 11:33 - č. 3463
Hans_7120 www.novinky.cz/zahranicni/evropa/249698-na-p...

Několik německých pravicových extremistů přednášelo na semináři Úvahy o německočeských vztazích na obou stranách hranice, který pořádalo sudetoneměcké vzdělávací centrum Heiligenhof v Bad Kissingenu. Na jeho provoz přitom přispívá spolková vláda, uvedl časopis Der Spiegel.
bush 23.8.2011 21:52 - č. 3457
bush Mně zase přijde Tvůj příspěvek dost OT a tohle pak poněkud předčasné:
Z napsal v č. 3457:
"Je doufám jasné že až se zas někdy v pátek odpoledne stavím na jedno někde kde mají wi-fi, dojde i na toho Homéra, že?"
Jen bych upozorňoval na to, že mi nešlo o nějakou hlubokou komparaci Homéra a Lidic, ale prachobyčejně první analogii, která mě napadla.

Ad b) dotaz sice přišel na statistiku samotnou, ale za účelem další práce s ní, proto jsem se rozhodl drze dodat "úzkostně přehnaně odborná [citace smazaného příspěvku Z]" slova. Ostatně nikdy jsem se netajil tím, že nejsem schopen se vyjádřit jinak než upjatě.

A pokud budeš pokračovat v mazání svých reakcí na mé příspěvky, nečekej, že na ně budu reagovat. Jestli mi chceš sdělit něco osobnějšího, využij SZ. Prostě nechápu význam příspěvku, který obratem smažeš.
bush 22.8.2011 21:41 - č. 3456
bush Já bych k tomu všemu jen dodal, že brát vážně statistiku obecních voleb z r. 1938 jako závazný rámec nějakého svobodného, či chcete-li demokratického, mínění určité skupiny obyvatelstva ČSR, které se při sčítáních lidu zařadilo do kategorie německé národnosti, znamená zcela pominout dané prostředí, situaci a okolnosti. Obvykle se tomu říká ahistorismus.
egli 22.8.2011 20:42 - č. 3455
egli
Landskroner napsal v č. 3453:
"Při počtu sudetských Němců - cca 3 300 000 a počtu odevzdaných hlasů roku 1938 - přes 1 100 000 mě napadá jedno - i když odečteme děti - můj odhad by byl kolem půl milionu - v roce 1938 prostě hromada z nich, kteří tedy Henleina nevolili si řekla, že to nemá cenu a nešli k volbám nebo koho volili? Kolik dostal Wenzel Jaksch?"
Ten důvod, proč absolutní počet hlasujících pro SdP byl v komunálních volbách v roce 1938 menší než v parlamentních volbách 1935, je ten, že zhruba v polovině obcí (hlavně malých a menších) se volby vůbec nekonaly. Byla tam totiž předložena jen jedna kandidátka a ta automaticky dostala všechna místa v zastupitelstvu. SdP kandidovala v 2919 obcích a městech, v 1314 z nich se volby nekonaly, protože kandidátka SdP byla jediná a SdP tam shrábla všechny mandáty v zastupitelstvech.

Výsledky pro jednotlivé obce a města jsou k dispozici, není ale možný přesný celkový součet podle národností. Každopádně celkově to mezi německým obyvatelstvem bylo cca 88-92% pro SdP, zbylých deset procent si rozdělila Jakschova DSAP a KSČ (ta má ale i hlasy Čechů). V místech, kde byly podány tři kandidátky, to bylo cca 80-85% pro SdP, 10-15% DSAP a zbytek KSČ. Mimoto pak ještě čistě české strany, pro které občas taky nějaký Němec hlasoval.

Sami němečtí soc. dem. si to spočítali tak, že dostali celkem asi 117 tisíc hlasů. V místech se 3 kandidátkami:
SdP: 364 452 - 81,2%
DSAP: 60 533 - 13,5%
KSČ: 23 576 - 5,3%
mbbb 22.8.2011 20:07 - č. 3454
mbbb třeba podle Kárníka - České země v éře první republiky - se obecních voleb na jaře ´38 účastnilo téměř 1,3 mio československých Němců, z nichž 89,57% dalo hlas náckům, tedy SdP.

Zbytek Němců volil více méně německé sociální demokraty. Jde ovšem o přibližná čísla, neb tyto volby nebyly již bohužel nikdy statisticky zpracovány. Proto se i dnes dají najít v literatuře různá čísla
Landskroner 22.8.2011 10:11 - č. 3453
Dobrý den, mám dotaz. Při počtu sudetských Němců - cca 3 300 000 a počtu odevzdaných hlasů roku 1938 - přes 1 100 000 mě napadá jedno - i když odečteme děti - můj odhad by byl kolem půl milionu - v roce 1938 prostě hromada z nich, kteří tedy Henleina nevolili si řekla, že to nemá cenu a nešli k volbám nebo koho volili? Kolik dostal Wenzel Jaksch?
1-20 z 3044
1 2 3 4 >>
Po