Bitvy o Stalingrad a Leningrad

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
21-40 z 259
1 2 3 4 5 >>
Po
HARM 23.7.2008 13:26 - č. 333
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 331:
"Koukám,že máte zálibu v prohledávání Fóra a hledání typu: co bych tak asi "vypíchl" z příspěvku,spíš bych to nazval tím,že se chcete hádat.Myslíte,že Rusům nebyla zima?Němci brali Rusům válenky/to byly boty/ a Rusové zase Němcům trofejní zbraně,hodinky/nevíte proč?/cigarety,čokoládu atd.Sakra,nevíte proč?JK."


Krojc tu píše už nejakú dobu nemám dojem, že by bol z tých, ktorí sa snažia z niekoho za každú cenu urobiť blbca. Proste len reaguje na fakty, ktoré hovoria všetko iné, než len to, že by sa dalo hovoriť o "Nemcoch už lepšie vybavených" na druhú zimu v Rusku.

PS: btw. na Eisenhowera a jeho perly by som nereagoval - napr. neviem o tom, že by Stalingrad a Leningrad existovali už v staroveku...
Krojc 23.7.2008 13:15 - č. 332
Krojc
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 331:
"Němci brali Rusům válenky/to byly boty/ a Rusové zase Němcům trofejní zbraně,hodinky/nevíte proč?/cigarety,čokoládu atd.Sakra,nevíte proč?"
Zcela zjevně proto, že Němci na tom byli tak dobře s botami a Rusové s jídlem. Nebo to bylo v té druhé válečné zimě už jinak?
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 329:
"už to byla druhá válečná zima a Němci již byli lépe vybaveni."
Jaroslaw.Kratena 23.7.2008 13:07 - č. 331
Krojc napsal v č. 330:
"Jistě, stačí se podívat na dobové materiály filmové i fotografické, co mají vojáci Osy na nohou a na sobě . Tím nemám na mysli sovětské propagandistické snímky, ale reál."
Koukám,že máte zálibu v prohledávání Fóra a hledání typu: co bych tak asi "vypíchl" z příspěvku,spíš bych to nazval tím,že se chcete hádat.Myslíte,že Rusům nebyla zima?Němci brali Rusům válenky/to byly boty/ a Rusové zase Němcům trofejní zbraně,hodinky/nevíte proč?/cigarety,čokoládu atd.Sakra,nevíte proč?JK.
Krojc 23.7.2008 11:29 - č. 330
Krojc
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 329:
"to byla druhá válečná zima a Němci již byli lépe vybaveni."
Jistě, stačí se podívat na dobové materiály filmové i fotografické, co mají vojáci Osy na nohou a na sobě . Tím nemám na mysli sovětské propagandistické snímky, ale reál.
Jaroslaw.Kratena 23.7.2008 09:21 - č. 329
Eisenhower napsal v č. 328:
"Rusové měli výhodu,že Stalingrad později Leningrad nebyl nikdy dobyt.Ani ve starověku prostě nikdy.Měli výhodu,že jim tam vládla krutá zima což pro neměcké vojáky nebylo moc dobré. "
Nenazýval bych to výhodou,spíše bych to nazval takovým všeobecným zlidovělým pomýlením,protože se tím opájel i Hitler a to,že si myslel,že když dobude Moskvu,že válka skončí,ale Rusové by jen ustoupili dál na východ a bojovali dál.Navíc průmysl odstěhovali za Ural.Stejně tak v případě Leningradu a Stalingradu.Prostě ty prostory byly tak rozsáhlé,že ta síla Ostheeru se tam rozlila a zeslábla.Pak stačilo počkat a shromáždit síly.Navíc u Stalingradu byla zima i Rusům,protože už to byla druhá válečná zima a Němci již byli lépe vybaveni.JK.
Eisenhower 14.7.2008 16:57 - č. 328
Eisenhower Rusové měli výhodu,že Stalingrad později Leningrad nebyl nikdy dobyt.Ani ve starověku prostě nikdy.Měli výhodu,že jim tam vládla krutá zima což pro neměcké vojáky nebylo moc dobré.
Moby 24.11.2007 20:36 - č. 327
Moby
HARM napsal v č. 326:
"Trochu to máš popletené... "
Máš, pravdu, psal to už Cross, takže promiň.
HARM 19.11.2007 20:58 - č. 326
Moby napsal v č. 325:
"Jo - a ty ten nejlepší "
Trochu to máš popletené...
Moby 18.11.2007 21:01 - č. 325
Moby
HARM napsal v č. 324:
"Napísal som to, ako som si ho prečítal v Crossovej knihe. Ty si z toho "vydedukoval" hlavný spôsob odmínovania zaužívaný v Červenej armáde. "
HARM napsal v č. 278:
" Žukov mu na to odvetil, že najlepším spôsobom, ako vyčistiť mínové pole, je nechať ním prepochodovať trestný prápor..."
Jo - a ty ten nejlepší
HARM napsal v č. 324:
"Ale Američania nevysielali do priestoru výbuchu svoje jednotky pár minút po výbuchu, aby tam nacvičovali operačnú činnosť. Rok alebo viac, okamžitá smrť alebo leukémia a degenerované potomstvo - na tom nezáleží, chcem len poukázať na hodnotu života v bývalej sovietskej, a podľa udalostí po r. 1989, i ruskej armáde."
Přesně to udělali taky, dokonce bych řek, že při nácviku možností útočný operace po cestě k průlomu uvolněný taktickým jaderným úderem (což přesně bylo cílem třeba cvičení Desert Rock VI - 3 kiláky od 30kt bomby, pak třicet minut konvenčního ostřelování po výbuchu navíc a pak se vydaly do epicentra) to je asi to jediná metoda jak to zjistit. Nebo ne? Rozdíl byl v tom, že Rusové to utajili tak dokonale že ty zasažený vojáci nesměli potom dost dlouho nic říct doktorům, to celkem komplikovalo léčbu.

Nikdo ale nebyl tak blbej aby to shodil přímo na vojáky, to už se vědělo, že se člověk v takovým případě vypaří.
HARM 18.11.2007 12:39 - č. 324
Moby napsal v č. 320:
"Tos nepsal. "
Napísal som to, ako som si ho prečítal v Crossovej knihe. Ty si z toho "vydedukoval" hlavný spôsob odmínovania zaužívaný v Červenej armáde.
Moby napsal v č. 321:
"No tak já nevím - seš si jistej, že do roku fakt byla většina mrtvá? Naprosto stejně jako Žukov to v tý době zkoušeli Amerikáni (cvičení Desert Rock) a taky všichni nepochcípali. Že by měli Rusové silnější bombu?"
Ale Američania nevysielali do priestoru výbuchu svoje jednotky pár minút po výbuchu, aby tam nacvičovali operačnú činnosť. Rok alebo viac, okamžitá smrť alebo leukémia a degenerované potomstvo - na tom nezáleží, chcem len poukázať na hodnotu života v bývalej sovietskej, a podľa udalostí po r. 1989, i ruskej armáde.
Moby napsal v č. 322:
"Zagradotrjady áno, strelba do chrbtov áno, všetko áno, Ivanovu válku som čítal, ale sem se nikde nedočet o útoku vojáků bez střeliva, to budou spíš nějaký pohádky pro esesáky."
V poriadku, budem hľadať dôveryhodnejšie zdroje.
Moby 17.11.2007 20:50 - č. 323
Moby
sony napsal v č. 319:
"Alebo Cesta od stalingradu? "
Krvavá cesta od Stalingradu, Mansur Abdulin, Jota.
sony napsal v č. 319:
"Komu nieje jasná ruská taktika, čo sa týka nasadzovania pechoty nech si prečíta "
Dobře, žes to Harmovi doporučil, synku.
Moby 17.11.2007 20:47 - č. 322
Moby
Moby napsal v č. 316:
"Vzpomínky pana Schwinkeho tak jako tak uved do světový literatury pan James Lucas oddanej fanoušek esesáků a nadlidů vůbec, takže to je asi tak všechno co se k tomu Schwinkeho naprosto věrohodnýmu údaji dá říct."
HARM napsal v č. 318:
"Ja som tam so Schwinkem nebol, NKVD vlastných do chrbta strieľalo, takže čo ti nie je jasné? "
Aby to bolo vyjádrené v kontextě - já som sa na to opýtal v tom kontextě, čiže ještě někdo píše jak ti Rusové byli poslaný do útoku bez střeliva.

Zagradotrjady áno, strelba do chrbtov áno, všetko áno, Ivanovu válku som čítal, ale sem se nikde nedočet o útoku vojáků bez střeliva, to budou spíš nějaký pohádky pro esesáky.
Moby 17.11.2007 20:42 - č. 321
Moby
HARM napsal v č. 317:
"A že Žukov toho bol schopný, dokazuje jeho nápad s jadrovým cvičením v r. 1956, keď nechal -údaje sa rozchádzajú, ale minimálne dvom - divíziám zhodiť (doslova) na hlavu 40 kt nálož, aby cvičili v zamorenom prostredí. Samozrejme, pri tak obrovskej dávke žiarenia, ktorému boli vojaci vystavení, do roka bola väčšina mŕtva. "
No tak já nevím - seš si jistej, že do roku fakt byla většina mrtvá? Naprosto stejně jako Žukov to v tý době zkoušeli Amerikáni (cvičení Desert Rock) a taky všichni nepochcípali. Že by měli Rusové silnější bombu?
Moby 17.11.2007 20:34 - č. 320
Moby
HARM napsal v č. 317:
"Ten rozhovor ja neberiem tak, že len čo Žukov narazil na mínové pole, povolal chudákov z trestného práporu, aby takto pomohli matičke Rusi... Beriem to tak, že táto poznámka charakterizuje Žukovove (a v podstate i celé sovietske) myslenie ohľadne nahraditeľnosti živej sily."
Tos nepsal.
HARM napsal v č. 317:
" myslenie ohľadne nahraditeľnosti živej sily."
No, dyž taky na fůru věcí nic lepčího neměli...
sony 15.11.2007 08:43 - č. 319
Komu nieje jasná ruská taktika, čo sa týka nasadzovania pechoty nech si prečíta knihu Cesta do stalingradu. Alebo Cesta od stalingradu? Už si presne nespomínam. Napísal ju jeden ruský vojak, ktorý toho niečo vo vojne zažil. Určite stojí za to. Zaujímavo je tam popísané ruské "zásobovanie" svojich vojakov potravinami, ale aj vela ďalších pikošiek z pohľadu pešiaka. Je to ale riadne maso, pre slabšie povahy neodporúčam.
HARM 12.11.2007 18:00 - č. 318
Moby napsal v č. 315:
"Tak to tak bylo, nebo to tak mohlo bejt? "
Ja som tam so Schwinkem nebol, NKVD vlastných do chrbta strieľalo, takže čo ti nie je jasné?
HARM 12.11.2007 17:59 - č. 317
Moby napsal v č. 315:
"Já čet ve Spahrovi ten samej rozhovor, takžýe buď to někdo blbě přeložil, anebo to někdo z autorů nepochopil. Mně hlavně připadá divný že by někomu stačilo jen nechat peřejít pěchotu a tím celý čištění minovýho pole nějak končilo? To by tam třeba tanky fakt poslat nemohli..."
Ten rozhovor ja neberiem tak, že len čo Žukov narazil na mínové pole, povolal chudákov z trestného práporu, aby takto pomohli matičke Rusi... Beriem to tak, že táto poznámka charakterizuje Žukovove (a v podstate i celé sovietske) myslenie ohľadne nahraditeľnosti živej sily. Žukov bol raz napr. počas operácie Bagration prítomný na pozorovateľni počas útoku, ktorý sa mu ale nepáčil. Zrazu zreval, že veliteľ zboru a veliteľ divízie sú degradovaní na hodnosť vojaka a zaradení do trestného práporu. Maršal Rokossovskij a gen. Batov, ktorí ho sprevádzali, síce prosbami zachránili veliteľa zboru, ale veliteľ divízie následne padol pri útoku na guľometné postavenie. Žukov ho za to posmrtne navrhol na vyznamenia hrdina sovietskeho zväzu. (túto príhodu opísal tiež Robin Cross v Páde ríšskeho orla)

A že Žukov toho bol schopný, dokazuje jeho nápad s jadrovým cvičením v r. 1956, keď nechal -údaje sa rozchádzajú, ale minimálne dvom - divíziám zhodiť (doslova) na hlavu 40 kt nálož, aby cvičili v zamorenom prostredí. Samozrejme, pri tak obrovskej dávke žiarenia, ktorému boli vojaci vystavení, do roka bola väčšina mŕtva. Takže poznámka "stačí nechať mínovým poľom prepochodovať trestný prápor" síce nemusí znamenať hlavnú metódu odmínovania sovietskeho ženijného vojska (to som ani nikdy nepovedal), ale sovietski velitelia toho boli schopní.
Moby 11.11.2007 20:56 - č. 316
Moby
HARM napsal v č. 314:
"Nemám zo Schwinkeho rečí dojem, že on jeho spolubojovníci spôsobili Rusom polovinu celkových strát za r. 1942. "
Tak to moh bejt někdo jinej. Vzpomínky pana Schwinkeho tak jako tak uved do světový literatury pan James Lucas oddanej fanoušek esesáků a nadlidů vůbec, takže to je asi tak všechno co se k tomu Schwinkeho naprosto věrohodnýmu údaji dá říct.
Moby 11.11.2007 20:42 - č. 315
Moby
HARM napsal v č. 314:
"Ale čo sa týka sovietskeho spôsobu vedenia vojny, akcie sovietskych jednotiek s guľometmi NKVD za chrbtom zďaleka nemuseli byť až tak odlišné od Schwinkeho opisu. "
Tak to tak bylo, nebo to tak mohlo bejt?
HARM napsal v č. 314:
"Nie podľa mňa, ale podľa Crossovho opisu rozhovoru Žukova s Eisenhowerom."
Já čet ve Spahrovi ten samej rozhovor, takžýe buď to někdo blbě přeložil, anebo to někdo z autorů nepochopil. Mně hlavně připadá divný že by někomu stačilo jen nechat peřejít pěchotu a tím celý čištění minovýho pole nějak končilo? To by tam třeba tanky fakt poslat nemohli...
HARM 11.11.2007 13:14 - č. 314
Moby napsal v č. 312:
"Není to ten často citovanej pán (aspoň fůr autorů co vydávaj plody svýho talentu u Svojtky a spol. ho cituje), co když se jeho údaje spočtou, za dny (ne sám, ale s kolegama) způsobil Rusům polovinu celkovejch ztrát RA za celej rok 1942? "
Nemám zo Schwinkeho rečí dojem, že on jeho spolubojovníci spôsobili Rusom polovinu celkových strát za r. 1942. Ale čo sa týka sovietskeho spôsobu vedenia vojny, akcie sovietskych jednotiek s guľometmi NKVD za chrbtom zďaleka nemuseli byť až tak odlišné od Schwinkeho opisu.
Moby napsal v č. 313:
"zatímco podle HARMA takhle zkoušeli čistit minový pole což by nefungovalo poněvač né všechny miny by tím vybuchly. "
Nie podľa mňa, ale podľa Crossovho opisu rozhovoru Žukova s Eisenhowerom.
21-40 z 259
1 2 3 4 5 >>
Po